eCommerce, SEO

SEO Συμβουλές για Eshop: Νέος Οδηγός 2022

seo-neos odigos-2022
seo-neos odigos-2022

SEO Συμβουλές για Eshop: Νέος Οδηγός 2022

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν χρειάζεστε νέες ιδέες μάρκετινγκ, νέες ιδέες για την επιχείρησή σας ή ακόμα και για το σπίτι σας; Τι γίνεται όταν αποφασίζετε ότι ήρθε η ώρα να βρείτε ένα νέο πρόγραμμα διαχείρισης; Ή ακόμη και όταν θέλετε να ψωνίσετε κάτι από το ίντερνετ;

Υποθέτω ότι στρέφεστε στο Google.

Η Impact Plus ανέφερε ότι το 61% των marketers ονόμασαν το SEO ως κορυφαία προτεραιότητα μάρκετινγκ το 2021. Και έτσι, είναι μια ψυχρή, σκληρή αλήθεια ότι χωρίς τουλάχιστον κάποια παρουσία στη Google, η επιχείρησή σας αντιμετωπίζει μια ψηφιακή δύσκολη μάχη. Σε αυτόν τον οδηγό, θα ανακαλύψετε μια στρατηγική για την οικοδόμηση της διαδικτυακής σας παρουσίας – τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO). Θα μάθετε τι είναι το SEO, πώς λειτουργεί και τι πρέπει να κάνετε για να τοποθετήσετε τον ιστότοπό σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.


Ο όρος SEO είναι συντομογραφία της φράσης “Search Engine Optimization” που σημαίνει βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης. Ο στόχος του SEO είναι να επεκτείνει την ορατότητα μιας εταιρείας στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Ως αποτέλεσμα, οι προσπάθειες αυτές οδηγούν περισσότερους επισκέπτες στον ιστότοπο της εταιρείας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για περισσότερες μετατροπές, οι οποίες οδηγούν σε περισσότερους πελάτες και περισσότερα έσοδα. Το SEO αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς όρους του digital marketing. Όλοι επιθυμούν να ανακαλύψουν τα μυστικά του, αφού συνιστά έναν αποτελεσματικό και συγχρόνως οικονομικό τρόπο προώθησης ιστοσελίδων.

Όταν μου ζητείται να εξηγήσω τι είναι το SEO, συχνά επιλέγω να το αποκαλώ στρατηγική που διασφαλίζει ότι όταν κάποιος αναζητά στο Google την κατηγορία του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας, θα βρει τον ιστότοπό σας.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε το SEO των σελίδων του ιστότοπού σας. Οι μηχανές αναζήτησης αναζητούν στοιχεία όπως ετικέτες τίτλου, λέξεις-κλειδιά, ετικέτες εικόνας, δομή εσωτερικών συνδέσμων και εισερχόμενους συνδέσμους (γνωστούς και ως backlinks). Οι μηχανές αναζήτησης εξετάζουν επίσης τη δομή και το σχεδιασμό του ιστότοπου, τη συμπεριφορά των επισκεπτών και άλλους εξωτερικούς, εκτός του ιστότοπου, παράγοντες για να καθορίσουν πόσο ψηλά θα πρέπει να κατατάσσεται ο ιστότοπός σας στα SERPs τους.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, το SEO οδηγεί κυρίως σε δύο πράγματα – την κατάταξη και την ορατότητα.

Κατατάξεις


Αυτό χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για να καθορίσουν πού θα τοποθετήσουν μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο SERP. Οι κατατάξεις ξεκινούν από τη θέση νούμερο μηδέν μέχρι τον τελικό αριθμό αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης για το ερώτημα και μια ιστοσελίδα μπορεί να κατατάσσεται σε μία θέση κάθε φορά. Με την πάροδο του χρόνου, η κατάταξη μιας ιστοσελίδας μπορεί να αλλάξει λόγω ηλικίας, ανταγωνισμού στο SERP ή αλλαγών στον αλγόριθμο από την ίδια τη μηχανή αναζήτησης.

Ορατότητα


Ο όρος αυτός περιγράφει πόσο εμφανής είναι ένας συγκεκριμένος τομέας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Χαμηλότερη ορατότητα αναζήτησης συμβαίνει όταν ένας τομέας δεν είναι ορατός για πολλά σχετικά ερωτήματα αναζήτησης, ενώ με υψηλότερη ορατότητα αναζήτησης ισχύει το αντίθετο.

Και οι δύο είναι υπεύθυνες για την επίτευξη των κύριων στόχων SEO – επισκεψιμότητα και κύρος τομέα.

Πώς γνωρίζει η Google πώς να κατατάξει μια σελίδα;

Οι μηχανές αναζήτησης έχουν έναν και μόνο στόχο. Στόχος τους είναι να παρέχουν στους χρήστες τις πιο σχετικές απαντήσεις ή πληροφορίες.

Κάθε φορά που τις χρησιμοποιείτε, οι αλγόριθμοί τους επιλέγουν τις σελίδες που είναι οι πιο σχετικές με το ερώτημά σας. Και στη συνέχεια, τις κατατάσσουν, εμφανίζοντας πρώτα τις πιο έγκυρες ή δημοφιλείς.

Για να παρέχουν τις σωστές πληροφορίες στους χρήστες, οι μηχανές αναζήτησης αναλύουν δύο παράγοντες:

Ο πρώτος ονομάζεται relevance και αφορά στη σχετικότητα ανάμεσα στη λέξη ή φράση που αναζητά ο χρήστης και το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας.

Ο δεύτερος λέγεται authority και υπολογίζεται με βάση το πόσο δημοφιλές είναι ένα site στο διαδίκτυο.

Τη συνάφεια λοιπόν μεταξύ του ερωτήματος αναζήτησης και του περιεχομένου μιας σελίδας. Οι μηχανές αναζήτησης την αξιολογούν με διάφορους παράγοντες, όπως το θέμα ή οι λέξεις-κλειδιά και Authority (Αρχή), η οποία μετράται από τη δημοτικότητα μιας ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο. Η Google θεωρεί ότι όσο πιο δημοφιλής είναι μια σελίδα ή ένας πόρος, τόσο πιο πολύτιμο είναι το περιεχόμενό της για τους αναγνώστες.
Και για να αναλύσουν όλες αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιούν πολύπλοκες εξισώσεις που ονομάζονται αλγόριθμοι αναζήτησης.

Τρία βασικά συστατικά μιας ισχυρής στρατηγικής SEO

  1. Τεχνική εγκατάσταση / ρύθμιση
  2. Περιεχόμενο
  3. Σύνδεσμοι

  1. Τεχνική εγκατάσταση / ρύθμιση

Πλοήγηση στον ιστότοπο και σύνδεσμοι
Απλή δομή URL
Ταχύτητα σελίδας
Νεκροί σύνδεσμοι ή σπασμένες ανακατευθύνσεις (dead links or broken redirects)
Αρχεία Sitemap και Robots.txt
Διπλό περιεχόμενο

2. Περιεχόμενο

Έρευνα λέξεων-κλειδιών
Βελτιστοποίηση On-Page
Βελτιστοποίηση λέξεων-κλειδιών
Τίτλος της δημοσίευσης
Ετικέτα H1
Οι πρώτες 100 λέξεις (ή η πρώτη παράγραφος) του περιεχομένου
Ετικέτες μετα-τίτλου και μετα-περιγραφής
Ονόματα αρχείων εικόνων και ετικέτες ALT (alternative name/description)

Εκμεταλλεύσου τις Φωτογραφίες των Προϊόντων


Όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι κατακλεισμένα από φωτογραφίες, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Μία από τις σημαντικότερες SEO συμβουλές για κάθε e-shop είναι η χρήση των κατάλληλων φωτογραφιών. Μίκρυνε το μέγεθος των εικόνων (να μην ξεπερνούν τα 300KB), ώστε να αποφύγεις την αργή φόρτωση της σελίδας σου.Το μικρότερο μέγεθος δεν θα επηρεάσει την ποιότητα των φωτογραφιών, ενώ αντιθέτως η γρήγορη φόρτωση του website σου εξασφαλίζει την ευχαρίστηση στην πλοήγηση των εν δυνάμει πελατών σου! Επίσης, φρόντισε να προσθέσεις σύντομη περιγραφή στα ALT Tags των εικόνων του e-shop σου, η οποία μάλιστα θα εμφανίζεται στη θέση τους όταν δεν φορτώνουν!